Bebek Gelişim Evrelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Bebek gelişim evrelerinde herhangi bir sorun olmaması nedeni ile dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bu konularda herhangi bir sorun olduğunun düşünülmesi durumunda bir doktora başvurulması gerekir.
Göz Kontağı: Bebek altı ya da sekiz haftalık iken önemli olan durumlardan bir tanesidir. Çünkü bebek sizler ile göz kontağı kuruyorsa bu durum bebeğin sizin ile iletişim kurabilme becerisinin olduğunu gösteren bir durumdur. Bu dönemde bebek tanıdığı kişileri yüzleri ile hafızalarına kaydederler. Bu nedenle de sizinle göz kontağı kurarlar. Ancak bebeklerin aç olduğu ya da uykusuz olduğu zamanlarda göz kontağı kurmazlar. Bu durum herhangi bir sorun olduğunu göstermez.
Gülümseme: Bebekler altı ya da sekiz haftalıkken karşılarında bir kişinin gülümsemesi durumunda kişilere gülümserler. Bu durum bebeğin ilk bağlanma sürecinin güçlenmesine yardımcı olur. Bebeğinizin gülümsemenize aynı şekilde tepki vermemesi durumunda bir uzmana başvurulması gerekir. Çünkü bu durum bebekte bir göz problemi olduğunu gösterir.
Agulama: Bebeğin sekiz haftalık sürecini kaplayan bir süreçtir. Bebekler doğduktan sonra birkaç hafta ağlayarak iletişim kurmaya çalışırlar. Bebekler bu süreç içerisinde agulayarak tepki verirler. Bu süreç içerisinde bebek ile bol bol konuşulması durumunda ve ona soru sorulması durumunda bebek daha hızlı konuşmaya başlar. Ancak bebek üç aylık olduğu halde herhangi bir ses çıkarmaması durumunda doktora başvurulması gerekir.
Genişletme Süreci: Bebeğin üç ya da dört aylık olan dönemini kapsar. Bu süreçte bebekler sesleri tekrarlamaya başlar. Bu süreç içerisinde bebek dil ve ağzının ön kısmını kullanarak tekrar eden sesleri çıkarır. Bu durumun devam etmesi halinde bebek altı aylık ya da sekiz aylık olduğu zaman tekrar eden heceleme sürecine başlar.
Tutma: Bebeğin beş aylık ya da yedi aylık dönemini kaplayan kısımdır. Bebekler eşyalara uzanmaya ve tutmaya çalışır. Bebeklerde merak duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Bebekler nesneleri keşfetmeye başlar.
Ayağa Kalkma: Bu süreç bebeklerin yürümeye başlamadan önceki bir yere tutunarak kalkması eylemidir. Bu durum bebeklerin kaba motor gelişimi için önemlidir. Bu nedenle bu süreç oldukça önemlidir. Çünkü bebekler denge ve güç becerilerinin farkına varırlar. Bu da yürümek için oldukça önemlidir.
İki Parmak: İki parmak dönemi bebeklerin dokuz aylık döneminden on bir aylık olana kadar geçirdikleri döneme verilen isimdir. Bebekleri parmaklarını kullanarak nesneleri kavramaya başlarlar. Bu da ince motor gelişimleri için önemlidir. Bebeklerin parmaklarını kullanarak eşyaları tutmamaları durumunda doktora başvurmaları gerekir.
El Hareketleri: Bebekler istedikleri nesneleri parmakları ile göstermeye başlarlar. Bu durum sözsüz olarak dil gelişimini gösteren bir süreçtir.
İlk Kelime: Bebeklerin bir yaşındaki dönemlerini gösterir. Bebekler bu süreçte ses ile nesne arasındaki ilişkiyi çözer. Bu sayede ismi söylenen nesneyi anlar. Genel olarak bu süreçte konuşmaya başlar. On sekiz aylık olana kadar çocukların farklı kelimeleri olur. Öğrenme durumları farklıdır. Ancak on sekiz aylık olmasına rağmen konuşmaması durumunda uzmana başvurulmalıdır.