• iletisim@sanalsehirrehberi.com

HABER DETAYI

Temmuz 21, 2023 6:06 pm

Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Hititler Afyonkarahisar’ın üzerinde uzun yıllar hüküm sürdürmüştür. Hüküm dönemi boyunca birçok eser yaptırmışlardır. Afyon Kalesi Hitit İmparatoru Murşil tarafından inşa ettirilmiştir. Hitit İmparatorluğundan sonra Frikyalılar başa gelip şehre Sineda adını vermiştir. Persler, Selevkoslar, Bergama Krallığı ve sonrasında Romalılar şehri ele geçirmiştir. Bizans’ın var olduğu zamanlarda Afyon’a yüksek kale anlamına gelen Akronium adı verildi. Selçuklular zamanında şehir devlet hazinesinin saklanması için kullanılmıştır. Bu sebeple ‘’Hisar-ı Devlet’’ denmiştir. Tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yaparak çeşitli isimler almıştır. 1921-1922 yılları arasında şehir Yunan işgaline uğramış ve tahrip edilmiştir. 27 Ağustos 1922’de Yunan işgalinden kurtarılmıştır. 2005’te Afyon olan adı Afyonkarahisar olarak değişmiştir.

 

 

Afyonkarahisar Görülmesi Gereken 5 Önemli Yer

 

Afyon Kalesi: Afyon’un tam merkezinde yerden 226 metre yükseklikte volkanik özelliği olan bir taş kütlesinin üzerine yapılmıştır. M.Ö 1350’de Hitit İmparatoru Murşil tarafından inşa ettirilmiş olup, Arzava seferinde kullanılmıştır. Kaleye ilk yapıldığı dönemde Hapanuva adı verilmiştir. Kalenin zirvesinde Friglere ait kalıntılar, Ana Tanrıça Kybele adına yaptırılmış tapınma yerleri, 4 tane büyük su çukuru bulunmaktadır. Tepede bulunmasından dolayı şehir ayakların altında, mükemmel bir manzara yaratmaktadır. Zaman içerisinde birçok kez onarımdan geçirilen kale günümüzde tarihin izlerini üzerinde taşıyarak tüm ihtişamıyla Afyon’u seyretmeye devam etmektedir.

 

Buzluk Mağarası: Sultandağı ilçesinin Dereçine kasabasının güneyinde bulunmaktadır. Sultan Dağları’nın tepe kısmına yakın yerde olan, araçlarla belirli bir yere kadar gidilebilen Buzluk Mağarası’na ulaşabilmek için yaklaşık 3 saat yürüyüş yapılması gerekmektedir. Ulaşması her ne kadar zor olsa da yürünen 3 saate değer güzellikteki mağara adeta görenleri büyülemektedir. Mağaranın girişi sadece 1 kişi girebilecek boyuttadır. Aşağıya doğru 3 bölümden oluşmaktadır ve içeriye adım atıldığı anda hava soğumaktadır. İnildikçe sıcaklık daha da düşmektedir. Kar kristalleri ve buzul sarkıtlarının görüntüsü oldukça etkileyicidir.

 

Ayazini Köyü: Şehirden uzaklaşıp doğal bir ortam arayanlar için Afyonkarahisar gezi rehberi içerisinde olması gereken yerlerden birisidir. Köy İhsaniye ilçesine bağlıdır. Tarihi Frig dönemine kadar gitmektedir ve o zamanlardan şimdiye kadar kullanılan bir yerleşim yeridir. Kayalıkların oyulmasıyla ortaya çıkmıştır. İçerisinde mezar odaları, toplantı salonları, yer altı sığınakları gibi bölümleri bulunmaktadır. Düşmanlara ve hava şartlarına karşı önlem almak adına kayalar oyulmuştur. Roma ve Bizans İmparatorlukları da belli bir dönem Ayazini’ni kullanmıştır.

 

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi: Şehir merkezinde bulunan Kurtuluş Caddesi’nde olan müzeye giriş ücreti 5 liradır. Yazın 08.00-17.30 kışın 08.00-17.00 saatleri arasında pazartesi günleri haricinde ziyarete açıktır. 1933’te açılmış, 1971’de şimdiki binasına taşınmıştır. İçerisinde ve bahçesinde Kalkolitik Çağ’dan Bizans Dönemi’ne kadar olup bulunmuş heykeller, lahitler, sikkeler, kemikler, pişmiş toprak ve daha binlerce tarihi eser sergilenmektedir. Tek katlı olup 9 sergi salonu, konferans salonu, kitaplık, ayrıca birkaç bölüm daha bulunmaktadır.

 

Çeşmeli Konak: Afyon merkezde Milli Birlik Caddesi üzerinde yer almaktadır. Osmanlı’nın son dönemlerinde Kahvecioğlu İsmail Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Dışarısında çeşme bulunmaktadır. Hayır amaçlı önce çeşme sonrasında ise konak yaptırılmıştır. Korunması gerekli eski eser statüsünde bulunmaktadır. 2004 yılında restore edilmiştir. Mimari bir güzellik olan konakta sanat eserleri sergilenmektedir. Alimoğlu Kültür ve Sanat Merkezi olarak geçen ve kültür evi olarak kullanılan konakta çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.

 

Ne Yenir?

 

Yemeğe başlangıç için Afyon’a özgü olan tandır çorbası tercih edilebilir. Ana yemek olarak ilibada dolması, tandır kebabı, göççe köttüsü, alternatif olarak keşkek yenilebilmektedir. Yemek sonrası ağızları tatlandırmak için meşhur kaymaklı ekmek kadayıfı veya hurma tatlısı iyi bir seçim olacaktır. Özellikle Afyonkarahisar gezi rehberi ne yenir kısmında yer alması şart olan Afyon sucuğu mutlaka tadılmalıdır. Hamur işi sevenler için ağzı açık böreği ile bükme yenmesi önerilmektedir.

 

Ne Alınır?

 

Sucuk tadına bakılmakla kalınmamakta ve lezzetinin eşsizliğinden dolayı satın alınmaktadır. Kaymak, kaymaklı şeker ve lokum genellikle tatlı hediyeler olarak tercih edilmektedir. Yiyecekleri çok beğenildiği için geri dönüşte bol bol stoklanmaktadır. Ağzı açık böreği, bükme, Afyon ekmeği ve patatesli börek en çok alınanlar arasındadır. Yiyecek haricinde Afyon halısı, el emeği göz nuru kök boyalı Bayat kilimleri, keçe hediye olarak veya hatıra olarak alınabilecek seçeneklerdendir.

 

Afyonkarahisar Yapmadan Dönme

 

Afyonkarahisar’a gidip Afyon sucuğu, kaymağı ve lokumu almadan, kaymaklı ekmek kadayıfı ile ilibada dolması yemeden dönülürse seyahat eksik kalmış demektir. Afyon Kalesi’ne çıkıp Afyon’un müthiş manzarasına tanıklık etmeden, hatıra fotoğrafları çekmeden dönülmemelidir. Afyonkarahisar gezi rehberi kısmında özellikle temiz hava alarak ve doğada yürüyüş yaparak Buzluk Mağarası’na mutlaka gidilmeli, kristallerin görüntüsünün tadı çıkarıldıktan sonra dönülmelidir.

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.