• iletisim@sanalsehirrehberi.com

HABER DETAYI

Ağustos 11, 2023 9:03 pm

Ankara Gezi Rehberi

Ankara Gezi Rehberi

Ankara Gezilecek Yerler

Ankara’nın tarihinin yapılan çalışmalar sonucunda Hatti Uygarlığı’na dayandığı tespit edilmiştir. Hititler, Frigler ve Persler toprakların üzerinde uzun süre hüküm sürdürmüştür. Kral Yolu üzerinden geçtiği için önemli bir konuma sahiptir. Özellikle Persler zamanında konaklama ve ticaret de büyük rol oynamıştır. Galatlar Ankara’yı başkent olarak kullandıkları dönemde adına Ankyra demişlerdir. Bizanslılar şehrin dışını surlarla sararak kapatmıştır. Bir süre Selçuklular ve Bizanslar arasında kalmıştır. Daha sonra Ankara Savaşı’nda Moğolların eline geçmiştir. 1414’de kesin olarak Osmanlı topraklarına dahi olmuştur. 13 Ekim 1923’te Atatürk tarafından Türkiye’nin başkenti ilan edilmiştir.

 

 

Ankara Görülmesi Gereken 5 Önemli Yer

 

 

Anıtkabir: Ankara gezi rehberi gezilecek yerler bölümünde ilk olarak akla Ankara’nın simgesi olan Anıtkabir gelmektedir. Rasattepe’de bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için yapılmış anıt niteliğinde kabirdir. Projesini Emin Onat ile Orhan Arda hazırlamıştır. 1944’de yapılmaya başlanmış 4 aşama ile 9 yılda tamamlanmıştır. Anıtkabir’de İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Aslanlı Yol, Barış Parkı, Tören Alanı, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi ve 8 ayrı kısım daha bulunmaktadır.

 

Ankara Kalesi: Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi bulunmasa da M.Ö 2. yüzyılın başlarında kalenin var olduğu düşünülmektedir. Tarihe tanıklık etmiş, farklı devletlerin hüküm sürdüğü dönemlerde onarımdan geçirilmiştir. İç kale ve dış kaleden oluşmaktadır. İç kalede geneli 5 köşeli olan 42 adet kule bulunmaktadır. Dış kalenin yapımında bazalt tuğla ve mermer, iç kalenin yapımında çoğunlukla Ankara taşı kullanılmıştır.

 

Augustus Tapınağı: Altındağ’ın Ulus’unda bulunmaktadır. Hacı Bayram Camisi tapınağın hemen bitişiğine yaptırılmıştır. 1930’da yapılan kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkmıştır. Tapınağın yapıldığı yerde daha önce Frig döneminde bereket tanrıçası ve ay tanrısı için inşa edilmiş bir tapınak varmış. Daha sonra Roma döneminde yerine Amintos’un oğlu Kral Pylamenes tarafından İmparator Augustus’a ithaf etmek için Augustus Tapınağı yaptırılmış. Bizanslılar eklemeler yaparak kilise olarak kullanmıştır. Tapınaktan geriye kalan kalıntıları ziyaret etmek için ücret ödenmemektedir. 15 Nisan-2 Ekim arasında saat 09.00-19.00’da, 3 Ekim-14 Nisan tarihlerinde ise saat 08.00-17.00 arasında ziyarete açıktır.

 

Gordion Antik Kenti: Polatlı’nın Yassıhöyük köyünde bulunmaktadır. Ankara’daki ilk yerleşim yerlerinden birisidir. Hititlere, Friglere, Perslere ve Romalılara ait kalıntılar bulunmuştur. M.Ö 8. Yüzyılda Kral Gordios tarafından başkent olarak kullanılmıştır. 1901’de kazı çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Şehrin devasa kapısının 9 metrelik bölümüne ulaşılmıştır. Geniş bir alana yayılan kentte evlerin kalıntıları bulunmaktadır. Dünyadaki ikinci büyük Tümülüs olan Midas Tümülüs’ünde Kral Midas’ın mezarı vardır. Kentte çıkarılan tarihi eserler müzelerde sergilenmektedir.

 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Altındağ’da yer almaktadır. Dünyadaki sayılı müzelerden birisidir. Müze Osmanlı zamanından kalma iki yapı olan; Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Hanı’nın düzenlenmiş halinde hizmet vermektedir. İlk başlarda sadece Hititlere ait eserler sergilenirken daha sonra zenginleşerek Paleolitik Çağ, Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı ve birçok devlete ait eserler de sergilenmeye başlanmıştır. Müzenin kuruluşunda, Atatürk’ün Eti Müzesi kurulmasını istemesi öncülük etmiştir. 1997’de Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü almıştır. 08.30-17.30 arasında ziyarete açıktır.

 

Ne Yenir?

 

Ankara gezi rehberi içerisinde ne yenir diye sorulduğunda akla ilk olarak Ankara simidi gelmektedir. Sıcak sıcak Ankara simidi ve çay kahvaltı için iyi bir seçenek olacaktır. Şibit tatlısı incecik açılan hamurların baklava gibi kesilip şerbetlenmesiyle hazırlanan yöresel tatlılardandır. Yumuşacık koyun etinin harç olarak hazırlanıp bazlamanın arasına koyulmasıyla ortaya çıkan lezzet ana yemeklerin vazgeçilmezidir. İnceğiz çorbası nohut buğrday ve kuzu etiyle hazırlanan üzerine yağ dökülen Ankara’ya ait nefis bir çorbadır.

 

Ne Alınır?

 

Ankara’dan bol bol armut alınabilir. Helva, cevizli ve pekmezli sucuk, Beypazarı kurusu, Ankara’ya has havuçlu lokumu, Çubuk balı ve Güdül leblebisi hem hediyelik hem de evde yemek için alınabilecek lezzetli alternatiflerdendir. Meşhur iğne oyası da Ankara’dan alınıp hediye edilebilecek eşyalardandır. Farklı bir seçenek olarak kırmızı kilden yapılan Ayaş testisi de tercih edilebilmektedir.

 

Yapmadan Dönme

 

Ankara gezi rehberi yapmadan dönme için Anıtkabir’i ziyaret etmeden, kahvaltıda Ankara simidi ile Çubuk balı yemeden, sıcacık İnceğiz çorbasını içmeden, Beypazarı kurusunun tadına bakmadan dönülmemelidir. Hatıra olarak saklanabilecek Ayaş testisini almadan, hediyelik havuç lokumu sardırmadan, paketlere Güdül leblebisi doldurmadan Ankara’ya veda edilmemelidir. Gezinin tam anlamıyla tamamlanabilmesi için Kocatepe Camisi’ne gidilmeli, bol bol fotoğraf çektirilmeli, Ankara Kalesi’ne çıkılmalı, tarihi öğrenilmelidir. Bunlar yapıldıktan sonra geri dönülmelidir.

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.