Başlıklar
M.Ö 3000’li yıllara dayanan tarihi ile oldukça eski bir yerleşim yeridir Balıkesir. Yapılan çalışmalarda Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik Çağ’ına ait kalıntılar bulunmuştur. Şehir Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karesi Beyliği ve Osmanlı’nın himayesi altında kalmıştır. Tarihçilere göre Bizans İmparatoru Hadrianus’un av partileri için yaptırdığı Paleo Kastro’dan zamanla Balıkesir türemiş ve bu adı almıştır.
Cunda Adası: Şüphesi Balıkesir denildiğinde akıllara ilk gelen yer Cunda Adası’dır. Bu sebeple Balıkesir gezi rehberi Cunda Adası ile başlamaktadır. Yunanlara karşı Anadolu’daki direnişin ilk başladığı yer olarak tarihe geçmiştir. Ortunç Koyu, Patriça Koyu, Çataltepe Plajı denize girip güneşin keyfini çıkarmak için uygun yerlerdendir. Agios Yannis Kilisesi, yel değirmeni, Taksiyarhis Kilisesi, Ayışığı Manastırı, Rahibe Okulu, Anelemmatik Güneş Saati Cunda’nın görülmeye değer güzelliklerindendir.
Antandros Antik Kenti: Edremit Altınoluk yakınlarında bulunmaktadır. Kesin olamasa da M.Ö 10. yüzyılda Pelasglar tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Diğer görüşlere göre kentin kurucuları Leleg, Klikya, Pelag veya Aoillerdir. 2000’de başlayan kazılar ile kent ortaya çıkmaya başlamıştır. Bulunan sikkelere göre kentte ağaç ticareti ön plandaymış. Uzun süre Pers yönetimi altında kalmıştır. Ayrıca kalıntıların dışında kentin içerisindeki yaklaşık 800 yaşında olan zeytin ağacı da oldukça ilgi görmektedir.
Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi: Balıkesir’in merkezinde yer almaktadır. Külliyenin türbesi, hamamı ve camisi bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in veziri Zağnos Mehmed Paşa 1461’de yaptırmıştır. Hamam ilk yapıldığı halini koruyabilmiş fakat cami ile türbe 1897’de yıkılmıştır. 1908’de yıkılan yapıtlar tekrardan yaptırılmıştır. Cami Balıkesir’in en büyük camisi unvanına sahiptir ve mimari bir şaheserdir. Yapımında kesme taş ile düzgün yontma taş kullanılmıştır. Avlusunun güney tarafında güneş saati vardır.
Şeytan Sofrası: Ayvalık’a 8 kilometre uzaklıktadır. Ayvalık ve Midilli Adaları’nın görüldüğü eşsiz manzarası ile Balıkesir’de gidilmesi gereken yerler arasındadır. Halk arasında Şeytan’ın ayak izi olduğuna inanılan demir kafes içindeki çukurluk yer eski bir lav birikintisidir. Tepe sönmüş bir volkanın bıraktığı lavlardan oluşmuştur. Sofra şekline benzediği için ve çukurdan dolayı Şeytan Sofrası denmiştir. Yer ile ilgili farklı rivayetler vardır.
İlyas Bey Camii: Cuma Camii olarak da bilinmektedir ve Söke’deki Balat Köyü’nde bulunmaktadır. 1404’de Menteşeoğulları’na mensup İlyas Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapımında Miletos Antik Kenti’nin mermer taşlarından kullanılmıştır. İçi ve dışı düzgün mermer bloklar ile örülmüştür. İlyas Bey’e ait türbesi de caminin karşısında yer almaktadır. Geometrik desenlerle süslenmiş mihrabı, sivri kemerli kapısı, ayetlerle işlenmiş pencereleri ve özellikle mermerden elde edilen görüntüsü ile dikkatleri üzerine çekmektedir.
Balıkesir gezi rehberi ne yenir bölümü köklü bir tarihi olan meşhur peynirden yapılan tatlı höşmerim ile başlamaktadır. Diğer bir tatlı seçeneği ise Balıkesir kaymaklısıdır. Özellikle Ayvalık tost yenmesi gereken ün yapmış alternatiflerdendir. Tirit, Bigadiç güveci, bol etli sura, peynirli patlıcan, Balıkesir mantısı ana yemek olarak yenebilecek yemeklerdendir. Yemeklerin yanında buz gibi Susurluk ayranı tercih edilebilmektedir.
Balıkesir gezi rehberi içerisinde doğal zeytinli sabunlar, ametist taşlarından yapılan takılar, Balıkesir kolonyası, ince işçilik olan iğne oyaları, Yağcıbedir halıları, zili dokumaları hediyelik olarak alınabilecek seçeneklerden bazılarıdır. Mutfaklar için kaşıklar, güveçlikler ve oklavalar alternatif eşyalardandır. Pirinç, süt ürünleri, Balıkesir kaymaklısı, höşmerim tatlısı, zeytin şekeri, zeytin, zeytinyağı, bitki çayları, meşhur Ayvalık tostunun ekmeği yiyecek olarak alınabileceklerdendir.
Balıkesir’e gidip Cunda Adası’nın güzelliklerini görmeden, yaz ise denize girmeden, Şeytan Sofrası’na çıkıp büyüleyici manzarayı izlemeden, anları ölümsüzleştirip fotoğraflar çekilmeden dönülmemelidir. Ayvalık tost, Bigadiç güveci, peynirli patlıcan yemeden, Balıkesir kaymaklısı ile ağızlar tatlandırılmadan gezi tamamlanmış sayılmayacaktır. Ametist taşlarından yapılan takılar takılıp, hediyelik olarak alınmadan, Yağcıbedir halılarına alınacaklar arasında yer verilmeden Balıkesir’den dönülmemelidir.