Başlıklar
Bartın M.Ö 700’lerde İonların yerleşim yeri olmuştur. Homeros’un İlyada destanında da ismi Pathplagonialıların yaşadıkları yer olarak geçen Bartın daha sonra Lidyalılara, Perslere ve Büyük İskender’in ordularına da ev sahipliği yapmıştır. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in fethi ile kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmış, Cumhuriyet döneminde ise 1991 yılında Zonguldak’ın ilçesi olmaktan çıkarak il olmuştur. İşte Bartın Gezi Rehberi farkı ile görülmesi gereken yerler listesi.
Güzelcehisar Kalesi: Bartın gezi rehberi gezilecekler arasında ilk yer olan Güzelcehisar Kalesi, Amasra ilçesinin Güzelcehisar Köyü’nde konumlanmıştır. Cenevizlilerden günümüze kadar gelmiş olan fakat tek bir burcu kalmış olan kale eskiden gözcülük için kullanılmıştır. Kaleye ulaşım yolu oldukça zorlu olduğu için son 1,5 km yürüyerek kat edilmelidir. Tepesine çıkıldığında güney yönünde Güzelcehisar Köyü’nün, kuzey yönünde ise Karadeniz’in eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini büyülemektedir.
Amasra Tavşan Adası: Bartın’da bulunan tek ada olan Amasra Tavşan Adası, tarihi Amasra Kemere Köprüsü’nün karşısında bulunmaktadır. İsmini yıllar önce adaya yerliler tarafından bırakılmış tavşanlardan alan ada, üstünde Cenevizlilerden kalma pek çok tarihi kalıntıyı da barındırmaktadır. Doğu ucunda bulunan kaya kavuğu ile ilgili pek çok rivayet bulunmaktadır. Ayrıca adanın kuzey tarafında bulunan mağarayı da yüzerek baştanbaşa kat etmek ve mümkündür.
Gürcüoluk Mağarası: Amasra ilçesine bağlı Karakaçak Köyü’nün Ovacık Mahallesi’nde bulunan Gürcüoluk Mağarası, yaklaşık 15-20 odacıktan oluşmaktadır. Çeşitli şekil ve boyutlarda pek çok sarkıt ve dikitin içinde bulunduğu mağara, bir insanın ancak sığabileceği pek çok dehliz de barındırmaktadır. Mağarada sıcaklık çok düşüktür. Amasra’ya yaklaşık 10 km mesafede olması dolayısıyla mağaraya ulaşım da oldukça kolaydır. İçinde çok sayıda damlataş sütuncukları da bulunmaktadır.
Ulukaya Şelalesi: Ulukaya Şelalesi, Ulus ilçesine 17 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bir kaya oyuğu içinden çıkan ve 15 metrelik bir yükseklikten aşağı dökülen şelale pek çok efsaneye de konu olmuştur. İçinde bulunan mesire alanlarında piknik yapmanın, uzun yürüyüşlere çıkmanın ve doğayla iç içe vakit geçirmenin mümkün olduğu bölge, dinlendirici ve sakin zaman geçirmek isteyen ziyaretçiler tarafından oldukça yoğun ilgi görmektedir. Şelalenin çevresinde ve içinde herhangi bir tesis bulunmamaktadır.
Kapısuyu Plajı: Kurucaşile ilçe merkezine yalnızca 3 km mesafede bulunan Kapısuyu Plajı, 1 km uzunluğundaki doğal ve eşsiz plajıyla yoğun ilgi görmektedir. Ayrıca plajın içinde bulunduğu Kapısuyu Köyü de etnik coğrafyası ile gezilmeye değerdir. Oldukça ince tipte kumdan oluşan plajı ve dalgalı denizi ile Kapısuyu Plajı, çevresindeki yemyeşil habitatı ile de gelenleri büyülemektedir. Plaja giriş ücretsiz olup yüzmeye de oldukça elverişlidir. Plajın çevresinde de dinlenmek ve karnınızı doyurmak için bulabileceğiniz çok sayıda tesis bulunmaktadır. Konaklamak için birkaç pansiyon da civarda mevcuttur.
Bartın gezi rehberi yemekleri en meşhur çorbası olan Pum Pum çorbası ile başlamaktadır. İsmini, mısır ununun kaynayan suya konmasında çıkardığı sesten almıştır. Bartın’da kolaylıkla bulunabilen ve tüketilen bir ot olan isbuttan yumurtalı yemekler de yapılmaktadır. Bartın’da özellikle bayramlarda tüketilen bir tatlı olan kabak burması, Amasra salatası, pirinçli mantı ve kırk katlı börek de mutlaka tadılmalıdır.
Bartın el sanatları açısından oldukça gelişmiş ve halen geleneksel sanatı sürdürmekte olan bir ildir. El dokuma ürünleri, tel kırma ve ahşap baskı yazmaları kolaylıkla bulmak mümkündür. Ayrıca çekicilik ve gemi maketi yapımcılığı ile de ünlenmiştir. Ek olarak bölgede her Salı günü kurulan Galla Pazarı’ndan pek çok yöresel lezzeti satın almak da mümkündür.
Bartın gezi rehberi içerisinde Bartın’a gidip Bozköy ve Çakraz’da denize girmenin keyfini çıkarmadan, Kumluca’daki yaylalara çıkıp doğayla iç içe vakit geçirmeden, eski Bartın evlerini incelemeden gezi tamamlanmamalıdır. Ulukaya Şelalesinden su içip Uluyayla’da yürüyüşe çıkmadan, Bartın Safranbolu yolunda bulunan dünyanın en uzun çınar ağacı tünelinden geçmeden, balık ve salatalarından yemeden dönülmemelidir.