Türkiye’deki Antik Kentler
Ülkemiz genel olarak tarihi ve doğallığı bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Ülkemizin her tarafında birbirinden benzersiz, birbirinden güzel eski çağlardan günümüze kadar gelmeyi başaran tarihi kentler vardır. Ülkenin her hangi bir şehrinde hangi taşı kaldırırsak altından bir tarih çıkma olasılığı yüksektir. Ülkemizde ortalama 70-80 arasında tarihi kent vardır. Eski zamanlarda ticaretlerin deniz kenarlarında yapılmasından ötürü bu kentler ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz de bulunmaktadır. Şimdi bu tarihi kentleri birlikte inceleyelim.
Efes Antik Kenti – İZMİR
Türkiye de antik kent deyince akla ilk gelen yer Efes Antik Kenti ’dir. Tarihi milattan önce 6000’lere kadar uzanan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Bazı kitaplar burayı üç farklı devre ayırmışlardır. Bunlar; Neolitik, Helenistik ve Roma devirleridir. Ama ağırlıklı olarak birçok kişi burayı Roma zamanından kaldığını bilmektedir. Zaten içerisindeki eserlerin birçoğu da Roma zamanından kalmaktadır.
Olympos Antik Kenti – ANTALYA
Birçok antik kent gibi burası da deniz kıyısında olduğu için bir liman kentidir. Olympos Antik Kenti, Milattan önce 320’li yıllarda Helenistik döneminde kurulmuştur. Bu kentte ağırlıklı olarak Helenistik zaman, Roma zamanı ve Likyalıların özellikleri görülmektedir. Şehri tümüyle korsanlardan temizleyen Roma komutanı o zamanlar da şehrin adına Likya paraları da bastırmıştır.
Truva Antik Kenti – ÇANAKKALE
Unesco’nun Dünya Mirası listesinde bulunan, ülkemiz için çok önemli bir yer olan Truva Antik Kenti Çanakkale’nin Tevfikiye ilçesinde bulunmaktadır. Bu yere ilk yerleşim milattan önce 3000’li yıllar da başlamıştır. Truva Kenti’nin adı Truva savaşından gelmektedir.
Zeugma Antik Kenti – GAZİANTEP
Eski zamanlarda Commagene Krallığındaki önemli yerleşim yerlerinden biri olan Zeugma, Gaziantep Şehrinin Nizip ilçesinde bulunmaktadır. General Seleucus Nicator tarafından kurulan Zeugma Antik Kenti adını, Fırat nehrine köprü oluşturan bir seri tekneden yani Zeugma’dan almaktadır.
Çatalhöyük – KONYA
Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük neolitik zamana kadar uzanmaktadır. Akdeniz bölgesindeki ilk şehirlerden olan Çatalhöyük neolitik zamandan bugüne kadar korunmuş en iyi yerleşimdir. Ayrıca Çatalhöyük de binalar birbirine çok yakın inşa edilmiştir.
Aizonai Antik Kenti – KÜTAHYA
Aizonai Antik Kenti, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindedir. Bu kentin geçmişi 3000 yıl öncesine dayanmaktadır. Burası Helenistik dönemde Bergama ve Bitinya’nın hakimiyetindeyken, sonralarda Roma İmparatorluğu egemenliği altına alınmıştır. İlk defa 1926 yılında kazı çalışmalarına başlanmış daha sonra belirli aralıklarla günümüze kadar gelinmiştir.
Assos Antik Kenti – ÇANAKKALE
Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünde bulunan Assos Antik Kentinin geçmişi milattan önce 6. Yüzyıla dayanmaktadır. Deniz kıyısında bulunan bu kentin kazısına ilk defa Amerikalı arkeologlar tarafından 19. Yüzyılın son çeyreğinde başlanmış olup, çalışmalar günümüze kadar gelmiştir. Anadolu’nun en eski meclis binası burada olduğu bilinmektedir.
Hattuşaş Antik Kenti – ÇORUM
Çorum merkezine 80-90 kilometre uzaklıkta bulunan Hattuşaş bir Hitit kentidir.
Burası Hititler zamanında Hititlerin başkentiydi. Unesco Dünya Mirasları listesinde bulunan bu kentin adını Dünyaya duyuran 1830’lu yıllarda yabancı bir arkeologtur. Bu arkeolog ve arkadaşlarının çalışmalarıyla birçok yer, birçok eser gün yüzüne çıkmıştır. Bu çalışmalarda başka dönemlerden kalma kalıntılar da bulunmuştur. Bulunan en önemli kalıntılardan biri tarihteki ilk anlaşma olan Mısır ve Hititlerin arasındaki Kadeş antlaşması burada bulunmuştur. Bu antlaşma İstanbul Arkeoloji müzesindedir.
Nikomedia Antik Kenti – İZMİT
Nikomedes öncülüğünde İzmit körfezinde kurulan Nikomedia Antik Kenti, birbirinden farklı hükümdarlara ev sahipliği etmiştir. Uzun yıllar sonra kent Roma imparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir.